Sık Sorulan Sorular
Buradasınız: Anasayfa / Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Firmamız hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki sorular içinde bulabilirsiniz
Kurumunuzda eğitime başlama süreci nasıl ilerler?
Kurumumuza ilk görüşmeye gelen velimizden öncelikle çocuk hakkında bilgi alınır. Çocuğun bilgileri ve varsa tanısı öğrenilir. Tanı henüz alınmamışsa verilen bilgiler doğrultusunda uygun test(ler) yapılır. Öğrencinin tanı ve ihtiyaçlarına göre eğitime başlanır. Uzmanlarımız eğitim sürecine aileyi de dahil eder ve her seanstan sonra veli bilgilendirmesi yapılır.
Çocuğumda bir farklılık hissediyorum ne yapmalıyım?
Çocuğunuzda bir farklılık, gecikme veya yaşıtları düzeyinin altında akademik performans görüyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Temelde var olan nedenlere yönelik önce tanılama sürecine girmeli daha sonra destekleyici özel eğitim almalısınız.
Çocuğum yazarken sesleri atlıyor ne yapmalıyım?
Öncelikle çocuğun harfleri net bir biçimde öğrenip öğrenmediğine bakılır. Heceleme evresinde sesleri fark etmekte eksiklik varsa yazı yazmada da eksiklikler olabilir. Bunun için öğrenme gerçekleşene kadar sesler vurgulanarak yazı çalışmaları yapılmalı. Zamanla vurgu yavaş yavaş azaltılmalıdır. Sorun hala devam ederse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Çocuğum ne zaman okuyacak ve yazacak?
Çocuğun okuma yazma performansı hazır bulunuşluk düzeyiyle ilişkilidir. Her çocuğun hazır bulunuşluk düzeyi birbirinden farklıdır. Ancak kendi yaşıtları veya sınıf düzeyinde değerlendiğimizde çocuğun ortalama başarı seviyesinde olması beklenir. Sınıf düzeyinin altında görülen okuma-yazma performansı varsa uzmana danışmalısınız.
Çocuğum evde ders çalışmak istemiyor. Evde neler yapabilirim?
Çocuğun öncelikli eğilimi oyun oynamaktır. Bireysel eğitimde öğretilen becerileri oyunlaştırmak veya öğretici materyallerden yararlanılabilir.
Bir davranış ne zaman problem davranış olarak tanımlanır?
Davranış kişinin kendisine veya çevresine zarar veriyorsa ya da kişinin gelişimini olumsuz etkiliyorsa o davranışın problem davranış olarak tanımlanması söz konusu olabilir.
Çocuğumun okuduğunu anlayıp anlamadığını nasıl tespit edebilirim?
Okuduğunu anlamayı ölçmek için bir parça okutulduktan sonra çoktan seçmeli, açık uçlu veya tamamlama soruları sorulabilir. Sorular sadece basit bilgileri ölçmekten çok okuduğunu hatırlamayı, hafızada tutmayı, yorum yapmayı ve sonuç çıkarmayı gerektirmelidir.
Çocuğum ne zaman sessiz okumaya geçebilir?
Sessiz okuma becerisi için öncelikle sesli okuma becerisinin kazanılması gerekmektedir. Bu nedenle sessiz okuma becerisi ilkokul ikinci sınıftan itibaren başlanır. Gerekli temel alışkanlıklar ve beceriler kazanmak açısından yeri geldikçe serbest metin okumaları sessiz yapılarak ilk denemeler gerçekleştirilebilir.
Çocuğumun okuma hızı normal mi?
Bilimsel araştırmalarda kabul edilen sesli normal okuma hızı ilkokul birinci sınıf için 1 dakikada 60 kelime, ilkokul ikinci sınıflarda 1 dakikada 80 kelime, ilkokul üçüncü sınıflarda 1 dakikada 100 kelime, ilkokul dördüncü sınıflarda 120 kelime ve ilkokul beşinci sınıflarda 1 dakikada 140 kelimedir. Ancak okuma hızının yanı sıra okuduğunu anlama becerisinin önemi daha büyüktür.
İlk okuma – yazma sürecinde ödevler haricinde çocuğuma evde nasıl yardımcı olabilirim?
Bu sürecin başarıyla tamamlanabilmesi çocuğun okuma-yazmaya duyduğu istek doğru orantılıdır. Evde kitapların, gazetelerin ve dergilerin varlığı ve çocuğun bunlarla vakit geçirmesi karıştırması ve oynaması okumaya karşı isteği destekleyebilir. Ayrıca anne ve babaların kitap okuması, kitapların resimlerine bakılarak yorumlar yapılması ve çocukla kitaptaki olaylar hakkında konuşmak okuma-yazma sürecinde olumlu katkı sağlayacaktır.
Çocuğumun okuduğunu anlaması için ne yapmalıyım?
Okuma; bir yazıyı meydana getiren harf ve işaretlere bakıp bunları seslendirmek veya düşünceyi anlama sürecidir. Okuduğunu anlama becerisi için küçük adımlar ilkesiyle çalışmak etkili olacaktır. Önce bir cümle okutturulur ve o cümle için sorular sorarak başlanır. Örneğin; “Ayşe odasında ders çalışıyor.” Cümlesini okutturalım. ”Kim odasında ders çalışıyor?” , “Ayşe nerede ders çalışıyor?”, “Ayşe odasında ne yapıyor?” gibi sorular sorulup cevaplanması istenir. Daha sonra okutulan cümle sayısı çocuğun düzeyine göre arttırılır ve benzer sorular sorulur.
Hangi davranışlar problem davranış olarak adlandırılır?
Davranışın problem davranış olarak adlandırılması için o davranışın sıklığına, davranışın süresine ve davranışın şiddetine bakmak gerekmektedir. Buna ek olarak davranışın yaşa uygunluğu da göz önünde bulundurulmalıdır.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın